Hert    ♦    Cerus elaphus
Linkermuisklik om de afbeeldingen te vergroten en te verkleinen.
Het edelhert komt voor in de bossen van de Ardennen.   Hinden (wijfjesherten) leven samen met de jonge kalveren in zogenaamde kaalwildroedels.   De mannetjes vormen na de bronsttijd groepen die tot de volgende bronst bij elkaar blijven.   Zeer oude mannetjes leven meestal solitair.   De roodbruine zomervacht van edelhert en ree leidde bij jagers tot de verzamelnaam roodwild.   De streek om de anus is lichtgekleurd en omzoomd door donker haar.   Het lichte deel is de zogenaamde 'spiegel'.   De vacht van de kalveren heeft een vlekkentekening.   Deze verdwijnt na ongeveer twee maanden.   Volwassen mannetjes dragen een sterk ontwikkeld en regelmatig vertakt gewei met ronde stangen.   Tijdens de bronst voeren de mannetjes felle strijd om het bezit van de vrouwtjes.   Het gewei is daarbij een geducht wapen.   Edelherten zijn overwegend nachtdieren.